Waarom worden nanomaterialen toegepast?

Chemische stoffen krijgen op de nanoschaal soms andere, nieuwe eigenschappen waardoor nieuwe toepassingsmogelijkheden ontstaan. Zo kunnen nanomaterialen mechanische, optische, elektrische of magnetische eigenschappen hebben die dezelfde stoffen bij grotere afmetingen niet hebben. Door deze materialen toe te passen in bestaande producten, kunnen deze nieuwe eigenschappen krijgen met nieuwe innovatieve toepassingen als gevolg. Deze nieuwe eigenschappen bieden het bedrijfsleven dus economische kansen.

Nanotechnologie

Het toepassen van nanomaterialen is een vorm van nanotechnologie. Onder nanotechnologie wordt het bewerken van materialen op zeer kleine schaal verstaan. Dit kan zowel producten als processen betreffen. Ook het creëren van nanostructuren valt onder nanotechnologie. Dit kan door nanomaterialen op een bepaalde manier te ‘stapelen’, maar is ook mogelijk zonder gebruik van nanomaterialen via een proces op nanoschaal. Bijvoorbeeld bij nano-elektronica waarbij in printplaatjes of computerchips vaak gebruik wordt gemaakt van mechanische groeven (enkele nanometers breed) in groter materiaal. Nanoproducten en -processen worden al in veel sectoren toegepast.

Zorgen bij nanotechnologie

Naast voordelen van nanotechnologie en nanomaterialen, zijn er ook zorgen met betrekking tot veiligheid van mens en milieu. Het zijn met name de vrije, slecht afbreekbare, synthetische nanodeeltjes die momenteel reden geven tot zorg voor de veiligheid van mens en milieu.