TRAAC-framework vereenvoudigt beoordeling innovatie nanomaterialen

Ben jij betrokken bij de innovatie van nanomaterialen? Dan ben je vast bekend met de vele nieuwe innovatieve tools en methoden ontwikkeld voor de beoordeling en het beheer van het potentiële risico dat nanomaterialen vormen voor mens en milieu. En dan ken je ook de uitdagingen op het gebied van acceptatie en naleving van de regelgeving, betrouwbaarheid en vertrouwen, gebruiksvriendelijkheid en compatibiliteit met de behoeften van de gebruikers. Grootschalig gebruik van deze tools en methoden wordt hierdoor grotendeels beperkt.

Er is nu een scan ontwikkeld die de beoordeling innovatie van nanomaterialen vereenvoudigt: het TRAAC-framework. Dit framework biedt een oplossing voor de acceptatie en naleving van de regelgeving voor ontwikkelaars, beleidsmedewerkers en de industrie.

Wat doet TRAAC?
Voor de schatting en mitigatie van het risico van nanomaterialen, zijn tools en methoden (zoals in-silico, in-vitro of in-chemico) een snellere en efficiëntere optie dan traditioneel experimenteel onderzoek. Dat is tijdrovend en arbeidsintensief. TRAAC kwantificeert de gereedheid van verschillende tools en methoden voor bredere acceptatie en naleving van de regelgeving door verschillende stakeholders.

Waar kijkt TRAAC naar?
Om de bredere acceptatie, naleving van de regelgeving en bruikbaarheid door belanghebbenden van dergelijke “snellere” tools en methoden te bevorderen, diagnosticeert het TRAAC-framework belemmeringen in deze context op basis van de vijf pijlers van Transparantie, Betrouwbaarheid, Toegankelijkheid, Toepasbaarheid en Volledigheid (d.w.z. TRAAC). Elke TRAAC-pijler bestaat uit criteria die helpen bij het beoordelen van de algehele kwaliteit van de tools en methoden om de acceptatie en naleving van de regelgeving voor eindgebruikers te bevorderen.

Heb je interesse in het gebruik van TRAAC? Of wil je meer informatie?
Ga naar de projectpagina: https://lnkd.in/e-wNxtWW
Heb je al een Diamonds account? Ga dan direct naar de TRAAC scan: https://lnkd.in/eMQjD3G7.
Of neem contact met Neeraj Shandilya: neeraj.shandilya@tno.nl.