LICARA weegt voordelen en nadelen van nanomaterialen

Geplaatst op: 15 dec 2014
 
LICARA weegt risico’s en voordelen nanomaterialen
TNO ontwikkelde samen met partners de LICARA Richtlijnen voor het produceren van duurzame nanoproducten (producten waarin nanomaterialen zijn verwerkt) die kunnen concurreren met de bestaande producten. De richtlijnen helpen het MKB om veilige, duurzame nanoproducten te ontwikkelen door relevante informatie te verzamelen en op basis hiervan beslissingen te nemen. De richtlijnen worden begeleid door de LICARA nanoSCAN. Dit is een instrument dat het besluitvormingsproces ondersteunt. Hiertoe worden zowel de kansen als de risico's voor de gehele levensduur van een nanoproduct gescand. Deze worden vervolgens afgezet tegen kansen en risico's van een conventioneel product met een vergelijkbare functie. De LICARA nanoSCAN kan worden uitgevoerd door het MKB zelf. De scan en de richtlijnen kunnen worden gedownload van de TNO website . Daarnaast is een geavanceerde aanpak voor de professionals ontwikkeld voor het beoordelen van de voordelen en nadelen. Hierin wordt een levenscyclusanalyse gecombineerd met humane risicobeoordeling (inclusief werkers) op basis van kwantitatieve gegevens en state-of-the-art-evaluatiemethoden.

Praktijkvoorbeelden van nanoproducten
Binnen LICARA zijn 4 praktijkvoorbeelden op verschillende nanoproducten uitgevoerd en vergeleken met het conventionele product. Voor elk product is de LICARA NanoScan uitgevoerd parallel aan een diepgaande beoordeling in de vorm van een levenscyclusanalyse en een risicobeoordeling. Eén van de praktijkvoorbeelden richt zich op het gebruik van een nanocoating (nanozilver) op deurkrukken en trolleys in ziekenhuizen om het aantal ziekenhuisinfecties te verminderen. We vergelijken de voordelen voor het milieu (bijvoorbeeld minder grondstoffen) en de risico's. We beoordelen ook de indirecte gevolgen van het gebruik van de nanocoating, bijvoorbeeld de economische voordelen van minder infecties. De andere praktijkvoorbeelden zijn een zelfreinigende gevelcoating op basis van nano titaniumdioxide, een microvezeldoek met nanozilver om onaangename geuren te voorkomen, en een brandstofcel met koolstofnanobuisjes. De resultaten van de praktijkvoorbeelden worden gepresenteerd en kunnen worden gedownload via de TNO website .

Dit project is gesponsord door het Europese FP7-programma voor onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie onder subsidieovereenkomst nummer 315494.

Door: Nanocentre

« terug naar nieuwsoverzicht

Heeft u meer vragen?

Telefoonnummer +31(0) 88 585 2222 (8.30-17.00 uur)